Jesteśmy najlepsi

Aktualności

Aenean sagittis mattis purus ut hendrerit. Mauris felis magna, cursus in venenatis ac, vehicula eu massa. Quisque nunc velit, pulvinar nec iaculis id, scelerisque in diam. Sed ut turpis velit. Integer dictum urna iaculis vestibulum finibus. Etiam tempus dictum rhoncus. Nam vel semper eros. Ut molestie sit amet sapien vitae semper. Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas. 

18 czerwca 2019
Harmonogram uroczystego zakończenia roku szkolnego przedstawia się nastepująco: klasy o - III - godz.
17 czerwca 2019
Grupa taneczno-aerobikowa sezon 2018/19 zakończyła ogromnym sukcesem. Zakwalifikowała się do grupy najbardziej utalentowanych młodych

W poniedziałek 23 kwietnia odbyły się kolejne zajęcia prowadzone przez pracownię Wiatrak. Tematem spotkania była kuchnia molekularna czyli taka, która wykorzystuje wiedzę naukową na temat gotowania. Polega na przygotowywaniu wyjątkowych potraw przy użyciu technik i sprzętów dawniej wykorzystywanych raczej przez naukowców niż kucharzy. Wymaga uważnej obserwacji przemian chemicznych i fizycznych zachodzących w procesie przygotowywania dań.  Celem jest otrzymanie czystych smaków, nietypowymi sposobami.

Tym razem młodzi chemicy byli nie tylko naukowcami, ale też kucharzami i artystami.  Wykorzystując takie techniki jak:  sferyfikacja i  żelowanie, z soków o różnych smakach i kolorach tworzyli kawior i makarony o różnych kształtach. Na koniec prowadzący zrobili lody waniliowe stosując  technikę chłodzenia suchym lodem. Każdy młody naukowiec-kucharz dostał porcję lodów, które ozdobił zrobionym przez siebie kawiorem i makaronem. Deser był nie tylko bajecznie kolorowy, ale też bardzo smaczny.

Ostatnie w tym roku szkolnym spotkanie warsztatowe odbędzie się 14 maja.

 

Małgorzata Matuszewska i Ewa Szcześniak-Młody

Kuchnia molekularna
10 maja 2018