Jesteśmy najlepsi

Aktualności

Aenean sagittis mattis purus ut hendrerit. Mauris felis magna, cursus in venenatis ac, vehicula eu massa. Quisque nunc velit, pulvinar nec iaculis id, scelerisque in diam. Sed ut turpis velit. Integer dictum urna iaculis vestibulum finibus. Etiam tempus dictum rhoncus. Nam vel semper eros. Ut molestie sit amet sapien vitae semper. Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas. 

17 maja 2019
„Dzień bez śmiechu, jest dniem straconym” (Ch.Chaplin) - takie jest nasze motto w małej
16 maja 2019
W najbliższą środę (22 maja) o godzinie 17:30 rozpoczną się warsztaty dla rodziców dzieci

Pod takim tytułem odbył się szkolny konkurs z zakresu savoir-vivre zorganizowany przez wychowawców świetlicy. Do rywalizacji stanęło 12 uczniów z klas VI – III gimnazjum. Pisemny etap konkursu przeprowadzony 20.11.2017 r. wyłonił 6 najlepszych uczniów, którzy 28.11.2017 r. przystąpili do etapu szkolnego.

 

Konkurs wymagał od uczestników wszechstronnej wiedzy teoretycznej z zakresu szeroko rozumianej etykiety, jak i umiejętności praktycznych. Uczniowie mieli okazję popisać się znajomością potraw kuchni regionalnej Wielkopolski oraz kuchni krajów europejskich. Młodzi znawcy sztuki bon-ton bez problemu poradzili sobie ze składaniem serwetek, stanowiących element dekoracyjny stołu. Nieco trudniejsza natomiast okazała się umiejętność wiązania krawatów, będących symbolem męskiej elegancji. Rozpoznawanie egzotycznych owoców, a także sztućców do ryb, masła, sałaty i ciasta to najciekawsze zadania konkursowe. Nie lada wyzwaniem było wykazanie się znajomością pojęć związanych z ubiorem damskim i męskim, jak np. brustasza, maklerka, cygaretki, mantylka oraz określeń dotyczących zachowania się przy stole.

 

A oto nagrodzeni w szkolnym konkursie „mistrzowie etykiety”:

Małgorzata Rydlewska – I miejsce

Franciszek Niemczewski – II miejsce

Aleksandra Szłapka – III miejsce

Zuzanna Napierała – wyróżnienie

Zofia Nojszewska – wyróżnienie

 

Anna Szczepkowska

Dobre maniery to nie przeżytek
06 grudnia 2017