06 grudnia 2017
Dobre maniery to nie przeżytek

Pod takim tytułem odbył się szkolny konkurs z zakresu savoir-vivre zorganizowany przez wychowawców świetlicy. Do rywalizacji stanęło 12 uczniów z klas VI – III gimnazjum. Pisemny etap konkursu przeprowadzony 20.11.2017 r. wyłonił 6 najlepszych uczniów, którzy 28.11.2017 r. przystąpili do etapu szkolnego.

 

Konkurs wymagał od uczestników wszechstronnej wiedzy teoretycznej z zakresu szeroko rozumianej etykiety, jak i umiejętności praktycznych. Uczniowie mieli okazję popisać się znajomością potraw kuchni regionalnej Wielkopolski oraz kuchni krajów europejskich. Młodzi znawcy sztuki bon-ton bez problemu poradzili sobie ze składaniem serwetek, stanowiących element dekoracyjny stołu. Nieco trudniejsza natomiast okazała się umiejętność wiązania krawatów, będących symbolem męskiej elegancji. Rozpoznawanie egzotycznych owoców, a także sztućców do ryb, masła, sałaty i ciasta to najciekawsze zadania konkursowe. Nie lada wyzwaniem było wykazanie się znajomością pojęć związanych z ubiorem damskim i męskim, jak np. brustasza, maklerka, cygaretki, mantylka oraz określeń dotyczących zachowania się przy stole.

 

A oto nagrodzeni w szkolnym konkursie „mistrzowie etykiety”:

Małgorzata Rydlewska – I miejsce

Franciszek Niemczewski – II miejsce

Aleksandra Szłapka – III miejsce

Zuzanna Napierała – wyróżnienie

Zofia Nojszewska – wyróżnienie

 

Anna Szczepkowska