W piątek 5 października uczniowie klas pierwszych wraz z wychowawczyniami wybrali się na wycieczkę autokarową do Poznania do Muzeum Rogala Świętomarcińskiego. Muzeum poświęcone jest tradycji wypieku tego pysznego specjału. Zwiedzanie ma charakter interaktywny. Odwiedzający w trakcie pokazu poznają sposób produkcji rogala według oryginalnej receptury. Dzieci w muzeum zostały powitane gwarą poznańską. Dowiedziały się, co to jest ryczka, szneka z glancem, pyra i dlaczego rogal ma kształt podkowy. Poznały legendę o świętym Marcinie oraz obejrzały krótki film. Wszyscy zostali ubrani w specjalne kucharskie czapki i pod czujnym okiem specjalistów przystąpiły do wyrabiania rogalowego ciasta. Dowiedziały się przy okazji, czym są nadziewane rogale oraz poznały sposób ich zwijania. Ciężka praca małych kucharzy została zakończona skosztowaniem tego pysznego specjału i otrzymaniem certyfikatu. Po udanej wizycie w muzeum i zakupie drobnych pamiątek nadszedł czas na spacer uliczkami Starego Rynku oraz wspólne zdjęcie przy poznańskich koziołkach. Już za miesiąc będą imieniny Marcina i dzieci z klas pierwszych na pewno wraz ze swoimi mamami będą potrafiły upiec pyszne rogale.
Wychowawczynie klas pierwszych