21 października 2020

W dniach 12-16 października w naszej szkole trwał Tydzień Włoski. Był on związany z realizacją projektu Erasmus+ PRZEZ DWUJĘZYCZNOŚĆ DO PRZYSZŁOŚCI. Jego głównym celem było popularyzowanie wiedzy na temat pięknej Italii. Przez kolejne dni uczniowie poznawali ciekawostki na temat włoskiego jedzenia, języka oraz geografii Włoch. Każdego dnia nowe informacje pojawiały się w różnych miejscach w szkole oraz w mediach społecznościowych. Wiedza zdobyta na temat pizzy, rodzajów makaronu, popularnych deserów, rejonów Włoch, czynnych wulkanów, zabytków, a także liczebników, dni tygodnia i popularnych zwrotów językowych pojawiła się ostatniego dnia w quizie podsumowującym całą inicjatywę. Wzięło w nim udział52 ochotników, którzy odpowiadali na pytania przygotowane na platformie Kahoot. W sumie osiągnęli oni średni stopień poprawności na poziomie 70%, co świadczy o całkiem niezłym opanowaniu prezentowanych treści.

 

W gronie zwycięzców znaleźli się:

I miejsce – Zuzanna Przybył, kl. 8c

II miejsce – Phoebe Kołtoniak Taylor, kl. 7d

III miejsce – Wiktor Selke, kl. 7d

IV miejsce – Maksym Knasiecki, kl.8d

V miejsce – Aleksandra Kaczmarczyk, kl. 7d

 

Równolegle trwało włosko-muzyczne wyzwanie językowe, które polegało na wypisaniu jak największej liczby pojęć muzycznych w języku włoskim. Jego zwyciężczynią została Julia Adamska.

 

Dodatkowo przez cały tydzień nasza szkolna stołówka serwowała dania rodem z Włoch, więc w jadłospisie nie mogło zabraknąć spaghetti, pysznej panna cotty, zupy minestrone i kluseczków gnocchi.

Tydzień Włoski